Platformoorlog: wie wint de strijd om de contentmaker?

Hoe de strijd tussen platformen, transparantie en user generated content marketing verandert.

In deze aflevering van Marketing Inside bespreken Jelte van der Meulen en Robert Hoekstra opvallende marketingontwikkelingen bij grote techplatformen zoals Meta, Google, Amazon en TikTok. Van nieuwe interactieve functies tot AI-innovaties en opvallende paascampagnes van supermarkten, de aflevering laat zien dat je als marketeer continu moet schakelen tussen technologie, strategie en creativiteit.

Met praktijkvoorbeelden, kritische observaties en een gezonde dosis humor geven ze inzicht in wat er speelt — en wat je ermee kunt.

De opmars van transparantie in advertenties

De aflevering opent met een interessant voorbeeld: het Transparency Center van Google Ads. Hiermee kunnen adverteerders (en concurrenten) alle lopende advertenties inzien. Iets wat volgens Jelte en Robert vroeger ondenkbaar was, maar nu de norm lijkt te worden.

Bijna elk platform biedt dit tegenwoordig: Meta, Pinterest en anderen. Robert: “Je ziet letterlijk wat je concurrenten doen. Dat dwingt tot betere campagnes, maar biedt ook kansen om te leren en slim mee te bewegen.”

Downvotes op Facebook: zegen of gevaar?

Meta introduceert nu ook downvotes op Facebook, een functie die eerder getest werd op Instagram. Gebruikers kunnen reacties op posts omlaag stemmen, waarna het algoritme mogelijk ingrijpt.

Jelte en Robert zijn kritisch: “Het idee is goed, maar het risico bestaat dat goed onderbouwde meningen verdwijnen als een groep het er niet mee eens is.” Zeker in gepolariseerde discussies kan dit juist averechts werken.

De hosts twijfelen of het een blijvertje is, maar vinden het wel tekenend voor hoe platformen moderatie steeds meer aan de massa overlaten.

"Het idee is goed, maar het risico bestaat dat goed onderbouwde meningen verdwijnen als een groep het er niet mee eens is.."

LinkedIn gaat TikTok achterna

Volgens Jelte is er een duidelijke “TikTokificatie” gaande op LinkedIn. Het platform pusht video content, met focus op verticale formaten, sterke scroll-stoppers en authentieke verhalen.

LinkedIn publiceerde zelfs een eigen best practices-sheet om creators te helpen scoren met video. Professioneel beeld en heldere audio zijn daarbij belangrijker dan ooit, net als het binnen drie seconden pakken van de aandacht.

“Geen bikinifilmpjes,” lacht Robert, “maar wel veel meer energie en snelheid, ook op een zakelijk platform.”

Google vertrouwt op AI voor betrouwbaarheid

Google test een AI-model dat bedrijfsprofielen controleert op betrouwbaarheid. Wordt een profiel verdacht, bijvoorbeeld door nep-reviews, dan verschijnt er een waarschuwing bij het profiel.

Jelte: “Dat kan een serieuze afknapper zijn voor potentiële klanten.” De hosts adviseren bedrijven om vooral geen reviews te kopen en kritisch te kijken naar hun online reputatie.

"Dat kan een serieuze afknapper zijn voor potentiële klanten."

Amazon mengt zich in de AI-race

Amazon heeft een nieuw spraakmodel gelanceerd dat sneller én goedkoper zou zijn dan GPT-4. Met hun ervaring in Alexa en e-commerce willen ze AI inzetten voor vloeiende gesprekken én conversie.

Kevin: “Amazon heeft gewacht, maar lijkt nu klaar om echt mee te doen.” Volgens de hosts kan dit grote gevolgen hebben, vooral omdat Amazon zo goed geïntegreerd is met aankoopgedrag en consumentenervaring.

Instagram test ‘vergrendelde content’

Een opvallend experiment op Instagram: posts met een slotje erop. Alleen wie het wachtwoord weet (bijvoorbeeld verstopt in een caption) kan de post bekijken.

Een creatieve manier om engagement te stimuleren, volgens Jelte: “Je moet actief zoeken naar toegang. Dat maakt content waardevoller en exclusiever.”

Opvallende campagnes: paashype in marketingland

Met Pasen in aantocht duiken supermarkten massaal in de campagnes. Vooral Jumbo en Aldi vallen op: waar Aldi inzet op lage prijzen en herkenbare paassymboliek, gaat Jumbo juist voor beleving met de ‘ProefPasen’-campagne in foodmarkten.

Robert: “Je ziet echt verschil in positionering. De één gaat op prijs, de ander op ervaring. En het werkt allebei, als je doelgroep maar klopt.”

Consumentenproduct op LinkedIn?

Tot slot nog een opvallend inzicht van Robert: hij kreeg een advertentie voor een vitaminenmerk te zien op LinkedIn. “Dat was nieuw voor mij. Je ziet daar normaal alleen verzekeringen of auto’s.”

Volgens de hosts is het een teken dat ook B2C-producten langzaam hun weg vinden naar het zakelijke platform, mits ze slim getarget worden.

Blijf bij met Brandmerck

AI ontwikkelt razendsnel, offline blijft verrassend sterk, en merken die durven kiezen, winnen terrein. Als marketeer is het belangrijk om te blijven experimenteren, maar altijd trouw te blijven aan je merkverhaal. Heb je hulp nodig om bij te blijven? Dan staan onze specialisten voor je klaar. Neem vooral contact met ons op. Wij informeren je graag over de mogelijkheden tijdens een vrijblijvend bakje koffie.

Brandmerck

Brandende vragen? Neem contact op.

Of bel: 085-5800317

Wij werken met de besten

google partner logo 2022 brandmerck