Snap jij maar niet waarom jouw website organisch niet tot nauwelijks stijgt in de zoekresultaten van Google? Heb je bijvoorbeeld zelf al veel zoekmachine optimalisaties verricht aan jouw website, om organisch beter te kunnen scoren? Of geef je dit uit handen en zorgt een online marketing bureau er voor dat jouw website organisch goed gevonden dient te worden? Maar word je desondanks nog niet goed gevonden in de zoekresultaten?
Organisch scoren in de zoekresultaten is een wisselwerking van meerdere ranking factoren, een van de ranking factoren voor zoekmachine optimalisatie is linkbuilding. In onze optiek wordt het genereren van links weleens onderschat, aangezien sommige online marketing bureaus en marketinggoeroes erbij zweren dat het niet helpt. Dit is wel degelijk het geval. We leggen je er dan ook graag de waarde van uit, maar ook wat je ermee kan bereiken en hoe je er zelf mee aan de slag kan gaan.
Wat is linkbuilding en wat kun je er mee bereiken?
Met linkbuilden genereer je links naar je eigen website, hierdoor versterk je de autoriteit van jouw website. Het gaat er tegenwoordig niet meer zozeer om hoeveel links je genereert, maar meer om het linkprofiel van de website. De links dienen relevant te zijn en overeen te komen met jouw website, dit doe je door links te plaatsen op websites, zoals (thema’s van) startpagina’s en websites die overeenkomen met jouw website van linkpartners.
"Met linkbuilden genereer je links naar je eigen website, hierdoor versterk je de autoriteit van jouw website."
Daarnaast is het goed om zowel in kwantiteit alsmede in kwaliteit links te genereren, op een zo natuurlijk mogelijke manier. Zorg daarom voor consistentie in het genereren van links, bijvoorbeeld elke week of meerdere keren per maand. Niet dat je bijvoorbeeld op een dag in één maand 100 links genereert naar jouw website en verder de gehele maand niks. We raden, naast het genereren van links op startpagina’s en via linkruils, met linkpartners, ook aan om blogs te gaan schrijven en die te ruilen. Dit komt ook allemaal ten goede aan de autoriteit van jouw website. Wil jij linkbuilding tips ontvangen? Onder meer over hoe te beginnen en hoe bovenstaande aspecten nu daadwerkelijk toe te passen, lees dan verder.
5 tips om direct aan de slag te kunnen met linkbuilden
1. Maak backlink websites aan
Hoe start je nu zelf met het genereren van links naar jouw website? Het is raadzaam om allereerst een aantal backlink websites (eigen websites die relevant zijn aan jouw websites) aan te maken, waarmee je met relevante startpagina’s links kan genereren naar jouw website. Aangezien je bij de startpagina’s ook een link vanuit de startpagina moet plaatsen naar een website. Dit dient alleen niet je eigen website te zijn, waarmee je autoriteit wil opbouwen, maar een van jouw (zojuist aangemaakte) backlink websites. Daarnaast kun je deze backlink websites gebruiken voor linkruils met linkpartners. Uiteraard ben je vrij om met deze backlink websites ook verkeer te gaan genereren, dit raden wij juist aan, doordat je links dan meer ‘waard’ worden.
2. Plaats jouw website op online bedrijvengidsen
Zonder backlink websites kun je ook links genereren naar jouw website, om autoriteit op te bouwen. Dit doe je door online bedrijvengidsen te vullen, met al jouw (NAW-)gegevens en uiteraard een link (URL van homepage) naar jouw website. Er zijn tal van bedrijvengidsen waar jouw website gratis op aangemeld kan worden. Uiteraard kost het tijd, maar het kan ook veel opleveren. Op Google hoef je alleen maar in te typen: “gratis online bedrijvengidsen” en je ziet tal van interessante organische zoekresultaten, met websites waarop je vele online bedrijvengidsen tegenkomt.
"Het is goed om zowel in kwantiteit alsmede in kwaliteit links te genereren, op een zo natuurlijk mogelijke manier."
3. Genereer links vanaf startpagina’s naar jouw website
Startpagina’s zijn al oud, aangezien ze uit de tijd komen dat er nog geen zoekmachines aanwezig waren. Een startpagina bevat vele links en vaak heb je meerdere startpagina’s van een domein met meerdere thema’s. Startpagina.nl was de allereerste, daarna volgden er vele, zoals uwpagina.nl. Op onder meer deze startpagina kun je links kwijt (bij link aanmelden), die linken naar jouw website en waarbij het thema of categorie overeenkomt met jouw website. Uiteraard dien je dan een link vanuit (in dit geval uwpagina.nl) de startpagina op de backlink website te zetten. Zorg voor een juiste ankertekst voor de URL waarmee je wil linken naar jouw website. Denk hierbij aan zoekwoorden die je gebruikt voor je eigen website, dus waarop je gevonden wil worden.
4. Genereer links via linkruils met linkpartners
Met linkruils valt en staat het ook weer met de backlink websites die je hebt. Hoe meer backlink sites je in bezit hebt, hoe interessanter je bent voor linkpartners. Met linkruils zorg je met name voor kwalitatieve links, aangezien (sommige) backlink websites ook echt verkeer genereren naar de website. Het is een ‘echte’ website, in plaats van een startpagina. Je vraagt, via de mail, om een linkruil, waarbij je jouw mogelijkheden stuurt. Waarbij de potentiële linkpartner kenbaar maakt of hij of zij geïnteresseerd is. Zo ja, dan zet je een linkruil op, waarbij je vaak een evenredig aantal links ruilt. Mocht dit slagen, dan heb je meestal vaker contact en zet je meerdere linkruils op, met de desbetreffende linkpartner.
5. Start met het schrijven van blogs en ruil deze
Wil je nog beter scoren, na bovenstaande vier tips? Zorg er dan voor dat je blogs gaat ruilen en ja, dit doe je ook met de linkpartners. Een blogruil, zeker met een goed geschreven blog (naar SEO-voorwaarden), draagt namelijk ook enorm bij aan het opbouwen van autoriteit. Wanneer er bijvoorbeeld blogs op websites staan, die niet van jou zijn, met een link erin naar jouw website, scoor je organisch (nog) beter!
Hoe nu verder met linkbuilden?
Uiteraard zijn er nog meer fijne kneepjes met betrekking tot linkbuilden, maar wanneer je bovenstaande tips goed uitvoert, draagt dit absoluut bij aan een stijging in de organische zoekresultaten. De autoriteit van de website wordt hierdoor namelijk verhoogt. Let op: linkbuilden is belangrijk en een van de ranking factoren, maar besteed tijd aan meerdere SEO ranking factoren, om nog beter te scoren.
Vind je het na deze tips ook nog lastig om autoriteit op te bouwen met jouw website of heb je (andere zoekmachine optimalisatie) vragen? Neem dan contact op met ons op voor een bak koffie en praat met (een van onze) SEO-specialisten over linkbuilding uitbesteden.